Ile to razy zdarzyło Wam się zatrzymać na chwilę mijając piekarnię lub miejską kawiarnię i zamykając oczy wciągnąć zapach świeżego chleba? Zapach, który sprawia, że czujemy się jak w domu, bezpieczni (i głodni :)) – nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekliśmy chleba!

 

Domowy chleb w 3 krokach

 

W czasie izolacji, kiedy kolejki do sklepów zdają się nie mieć końca – zachęcamy Was do podjęcia piekarskiego wyzwania: razem z nami upieczcie swój (pierwszy) domowy chleb! Wszystkie składniki dostaniecie on-line.

 

Niezbędnik domowego piekarza

 

Upraszczamy pieczenie chleba do maksimum, a więc i niezbędnik będzie krótki. Upewnijcie się, że macie w swoich kuchniach:

  1. Piekarnik
  2. Keksówkę lub inną formę do pieczenia (jeśli nie macie, spoko, upieczemy chleb “luzem”, na blasze piekarnika)
  3. Dużą miskę na ciasto
  4. Mikser z końcówką do wyrabiania ciasta lub po prostu dużą łyżkę

Przydadzą się również:

  • Papier do pieczenia
  • Naczynie żaroodporne

 

Gluten, czy bezgluten – oto jest pytanie

 

Niezależnie od preferencji przepis właściwie się nie zmienia, zobaczcie sami:

 

Chleb pszenny (z otrębami):

 

  • 500 g mąki pszennej (możecie też wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku 3 do 1)
  • 8 gramów drożdży instant lub 25 gramów drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml (ok. 2 szklanek) lekko ciepłej wody
  • opcjonalnie 4 łyżki otrębów lub płatków owsianych

 

Chleb bezglutenowy

 

Aby ułatwić sobie życie proponujemy na początku skorzystanie z gotowych miksów mąk na chleb GF – oszczędzi Wam to czas (potrzebny na dokładnie rozliczanie proporcji) oraz kasę (niezbędną do zakupu kilku kg różnych mąk).

Miksy, które znamy i polecamy to:

Jeśli chcecie jednak podjąć wyzwanie i upiec chleb z samodzielnie wymieszanych mąk – poniżej składniki:

  • 250 g mąki gryczanej lub owsianej GF
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej

oraz

  • 8 gramów drożdży instant lub 25 gramów drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 550-600 ml lekko ciepłej wody
  • opcjonalnie 4 łyżki otrębów lub płatków owsianych GF

 

Warto wiedzieć:

 

  1. mąka bezglutenowa potrzebuje więcej płynu niż ta klasyczna
  2. ciasto na chleb GF jest bardzo lepkie i nie utrzymuje kształtu – koniecznie pieczcie je w foremce

 

1-2-3. No to do dzieła!

 

  1. Cukier oraz świeże drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż pojawią się bąbelki. Jeśli macie drożdże instant – pomińcie ten krok.
  2. Sypkie składniki mieszamy w dużej misce, wlewamy do nich wodę (z drożdżami) i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub łyżką, aż do uzyskania zwartej masy.
  3. Foremkę (lub blachę) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do mniej niż 50’C – nasze ciasto wtedy wyrośnie! Po wyrośnięciu podkręcamy temperaturę do 200’C i pieczemy chleb przez ok. godzinę.

Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i układamy go na kratce lub stalowym sitku.
Niestety chleb musi wystygnąć zanim zabierzemy się za jego krojenie! 🙂 Smacznego!

 

Triki domowego piekarza:

 

  • Wstaw na dół piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą – dzięki temu chleb będzie wilgotny.
  • Po wyrośnięciu posmaruj chleb odrobiną oleju słonecznikowego – dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
  • Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, gdy w niego pukniemy od spodu.

 

Autorka:

KAROLINA ZAJKOWSKA

Specjalistka ds. relacji z absolwentami
Fotograf, grafik, marketingowiec. W Centrum Współpracy odpowiedzialna za wszystkie działania skierowane do absolwentów UŁ. Każdą wolną chwilę spędza żeglując, najczęściej jako I oficer na Atlantyku. Właścicielka niewielkiego studia ceramiki KAZAI, autorka spektrumsmaku.pl.

 

 

Tekst powstał w ramach cyklu #CareerFullyCharged.

Studia i praca to nie wszystko, warto zadbać o work-life balance. Jak? W serii Casualowy piątek dzielimy się z Wami sprawdzonymi sposobami na zachowanie równowagi.

One Response to “Domowy chleb w 3 krokach!  (A gluten free też? Proszę bardzo!) ”

  1. Klaudia, Odpowiedz

    Wow! Spróbuje zrobić w weekend

Pozostaw odpowiedź